Pizzerinki portobello • przepis • składniki • przygotowanie
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.
SMAŻYMY BAKŁAŻAN
Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.
DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ
Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
SIEKAMY NERKOWCE
Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.
DODAJEMY SER FETA
Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.
PIECZEMY PIZZERINKI
Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1416,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
472,2 kcal
Tłuszcz
33,3 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Pasta z buraczka i rzodkiewek
Pasta z buraka z dodatkiem rzodkiewki, suszonych pomidorów i serka twarogowego na zawsze odmieni Twoje śniadania! Spróbuj!

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!