Purée z pieczonych ziemniaków • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki szorujemy, osuszamy. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Czosnek przekrawamy na pół i wraz z ziemniakami przekładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu na 40 minut. Ziemniaki mają być po upieczeniu tak miękkie, że z łatwością wbijemy w nie nóż.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy na pół i za pomocą wyjmujemy ze skórki. Przekładamy obrane ziemniaki do miski i dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek. Dodajmy masło oraz ciepłe mleko – całość ugniatamy na purée o gładkiej, aksamitnej konsystencji.
PODAJEMY
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1322,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,6 kcal
Tłuszcz
23,4 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
1,9 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kawowe z kremem z awokado
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Burger z łososia
Burger z łososia podany w owsianym pieczywie fińskim, z dodatkiem aromatycznego sosu chrzanowego i sałatki z ogórka. To świetny przepis na odrobinę lżejszą wersję domowego fast foodu.

Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!