Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym z serkiem wiejskim oraz dodatkiem sera pecorino i suszonych pomidorów. Proste danie idealne na obiad czy romantyczną kolację, inspirowane kuchnią włoską!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
DODAJEMY CZOSNEK I PASTĘ POMIDOROWĄ
Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię razem z pastą pomidorową oraz płatkami chili. Całość smażymy jeszcze przez minutę.
GOTUJEMY SOS
Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy sos na małym ogniu przez kilka minut. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron rigatoni gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy około ½ szklanki wody z gotowania, dodamy ją później do sosu.
PRZYGOTOWUJEMY KREMOWY SOS
Serek wiejski blendujemy z lekko przestudzonym sosem pomidorowym i wlewamy całość z powrotem na patelnię.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy ugotowany makaron, pokrojone suszone pomidory oraz odlaną wodę z gotowania. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 2 minuty.
PODAJEMY DANIE
Danie oprószamy startym serem pecorino oraz posiekanymi liśćmi bazylii. Mieszamy i od razu podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2305,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768,5 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
98,1 g
Błonnik
8,9 g
Białko
30,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
Owsianka, która po wymieszaniu składników praktycznie robi się sama! Przygotuj pyszne śniadanie na słodko wieczorem i ciesz się gotową dawką energii o poranku.

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.