Roladki z bakłażana z farszem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PLASTRY BAKŁAŻANA
Bakłażan kroimy wzdłuż na cienkie plastry i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i rozsmarowujemy ją pędzelkiem. Bakłażan wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.
PRAŻYMY ORZECHY
Na patelni prażymy orzechy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Uprażone orzechy przekładamy do rozdrabniacza.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Na tą samą patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy do niej czosnek i całość chwilę smażymy, po czym dodajemy do orzechów. Całość doprawiamy: sokiem z cytryny, szczyptą soli, słodką papryką, chili i miodem. Dokładamy świeżą kolendrę. Wszystkie składniki rozdrabniamy, tak aby wyczuwalne były małe grudki (masa nie ma być supergładka, lecz lekko grudkowata).
WYCIĄGAMY PESTKI Z GRANATU
Z granatu wyciągamy pestki – odkrawamy górę i dół owocu, po czym przekrawamy go w miejscach, gdzie są pęknięcia. Następnie wkładamy do miski z wodą i wydłubujemy pestki. Odcedzamy.
FASZERUJEMY I ZWIJAMY BAKŁAŻAN
Upieczony bakłażan wyjmujemy z piekarnika. Na brzeg każdego plastra kładziemy odrobinę farszu i zwijamy, tworząc roladkę. Gotowe roladki posypujemy granatem i ozdabiamy kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1120 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
560 kcal
Tłuszcz
37,2 g
Węglowodany
51,8 g
Błonnik
16,4 g
Białko
16,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami
Chrupiąca i pyszna zapiekanka z dodatkiem lekko pikantnej nduji do smarowania. To inspirowane włoskimi smakami danie, które dzięki świeżym pomidorkom i oliwkom zyskuje na smaku i kolorze.

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Szybka zapiekanka à la quiche
Kochasz smak wytrawnych tart, ale nie lubisz spędzać długich minut w kuchni? Skuś się na tę pyszną zapiekankę inspirowaną klasycznym quiche’em, którą z pomocą termorobota MC Smart przygotujesz w 20 minut!

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.