Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek, chili, szalotki drobno siekamy i podsmażamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię i podsmażamy tak długo, aż przestanie być surowa. Marchewkę i ogórka kroimy w słupki, rzodkiewki w plasterki – dodajemy na patelnię i mieszamy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy przyprawy, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość przekładamy do miski.
PRAŻYMY SEZAM I MIGDAŁY
Na osobnej suchej patelni podprażamy na złoto sezam i płatki migdałowe. Gdy nabiorą odpowiedniego koloru, dodajemy sos sojowy i energicznie mieszamy.
DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę posypujemy z wierzchu prażonym sezamem i migdałami. Dekorujemy rzeżuchą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1102,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,7 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
18,6 g
Błonnik
8,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!

Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!