Sałatka fattoush z kulkami sera labneh • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHLEBKI PITA
Chlebki skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Wykładamy je na suchą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie kroimy je na ćwiartki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Oliwę, syrop klonowy i sok z cytryny mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu.
PRZYGOTOWUJEMY LABNEH
Wyciągamy kuleczki serka labneh z zalewy. Do osobnych miseczek wykładamy pesto i oregano. Zanurzamy kuleczki serka, raz w jednej, raz w drugiej miseczce, tak aby były pokryte posypkami.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Sałatę szarpiemy na drobne kawałki, a pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski. Następnie usuwamy z ogórka gniazda nasienne, kroimy go w półtalarki i umieszczamy w misce wraz z resztą składników. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz rzodkiewkę pokrojoną w talarki. Całość skrapiamy dressingiem. Wszystko mieszamy. Dodajemy kuleczki serka labneh oraz chlebki pita.
PODAJEMY DANIE
Na koniec na całość wykładamy świeżą miętę i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1594,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
398,6 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
53,8 g
Błonnik
6,2 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!

Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Minestrone – zupa z makaronem
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Guacamole z pomidorami
Szukasz przepisu na szybki dip do nachosów? Przygotuj najlepsze guacamole według przepisu Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.