Sałatka włoska Panzanella • przepis • składniki • przygotowanie
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Pomidory umyj, a następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na duże kawałki (podziel pomidora na 8 części).
UKŁADAMY POMIDORY W MISCE
Do dużej miski włóż pomidory, a następnie posyp je solą i zamieszaj. Odstaw na bok by puściły sok.
KROIMY CHLEB I CEBULĘ
Deskę starannie umyj i osusz, a potem przejdź do krojenia chleba w średniej wielkości kostkę. Chleb powinien być czerstwy, najlepiej przygotowany na zakwasie. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W małej miseczce wymieszaj ocet winny wraz z oliwą, aby się połączyły, tworząc w miarę jednorodną ciecz.
DODAJEMY SOS I CHLEB DO POMIDORÓW
Wlej zawartość miseczki do pomidorów, a następnie dodaj także chleb. Całość zamieszaj i odstaw na 10 minut.
DODAJEMY CEBULĘ I RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Po upływie wyznaczonego czasu dodaj do miski cebulę, a także liście bazylii i pieprz. Całość zamieszaj i Panzanella jest gotowa! Jeśli chcesz, możesz dodać do swojej sałatki także kilka czarnych oliwek, by nadać jej wyjątkowego charakteru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
672,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
168 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
11,3 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Kokosowy pudding ryżowy z mango
Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!

Mule
Szukasz pysznego sposobu na mule? Wypróbuj nasz przepis! Połączenie delikatnych małży z aromatycznym sosem na bazie białego wina i soczystych pomidorów sprawia, że ten przepis jest pełen wyrazistych smaków i śródziemnomorskiego klimatu. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.