Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MAKARON GOTUJEMY Z BROKUŁAMI
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
PODSMAŻAMY SZPARAGI
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2664 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
444 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
49,1 g
Błonnik
17,1 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!