Sałatka „Zielona Bogini” • przepis • składniki • przygotowanie
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Kapustę drobno siekamy, ogórek kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Dymkę razem ze szczypiorem drobno siekamy i dodajemy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Szpinak łączymy w naczyniu blendera z nasionami słonecznika, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy suszone pomidory z zalewy olejowej, olej po suszonych pomidorach i sól. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Dressing konsystencją powinien przypominać pesto.
ŁĄCZYMY WARZYWA Z DRESSINGIEM
Gotowy dressing dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY NACHOS Z PLACKÓW
Placki piada sfogliata kroimy na niewielkie trójkąciki, które następnie podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę „Zielona Bogini” podajemy z ciepłymi, podprażonymi nachos z placków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1794,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
448,7 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
7,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne scones z cheddarem i szynką
Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Muffinki wielkanocne
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!