Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU
Przygotuj wcześniej Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NA
patelnię wlewamy oliwę z oliwek, od razu dodajemy pokrojony czosnek.
DO ZESZKLONEGO CZOSNKU
dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) marchew, mieszamy.
PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ PRZEZ
3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając.
DO ZESZKLONEJ MARCHEWKI,
dodajemy sok z pomarańczy.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ (NIE
do końca zakrywamy patelnię), smażymy.
MARCHEWKĘ MIESZAMY, DODAJEMY
pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) cukinię, smażymy.
DO CZYSTEJ MISECZKI
przekładamy 4 łyżki musztardy, dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy.
DO CUKINII I
marchewki dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, delikatnie mieszamy.
NA KOŃCU DODAJEMY
posiekaną bazylię i posiekaną miętę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, chwilę mieszamy.
SCHAB UMYTE, ODUSZONE
i oczyszczone z błon plastry schabu z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, następnie obtaczamy w maku.
PATELNIĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
pergaminowym, delikatnie natłuszczonym oliwą.
NA PAPIER KŁADZIEMY
plastry schabu i smażymy z obu stron.
PATELNIĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
pergaminowym, delikatnie go natłuszczamy oliwą z oliwek.
NA PAPIER KŁADZIEMY
plastry schabu i smażymy z obu stron.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy kaszę pęczak z warzywami, na kaszy układamy obtoczony w maku i przekrojony na pół schab.
DEKORUJEMY MIĘTĄ I
bazylią.
PODAJEMY Z POZOSTAŁYM
sosem musztardowo-miodowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2280,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570,0 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
63,3 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.

Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smoothie ogórkowo-gruszkowe
Czysta moc warzyw i owoców w smoothie ogórkowo-gruszkowym zrobionym wg świetnego przepisu Darii. Zadbaj o coś pysznego na początek dnia!

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!