Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MARGARYNĘ UCIERAMY
z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie ciągle mieszając, stopniowo dodajemy jajka. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA
i dodajemy przesianą przez sitko mąkę, otarte skórki z limonki i cytryny, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
CIASTO ROZSMAROWUJEMY RÓWNOMIERNIE
na dnie okrągłej formy posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej mąką.
CIASTO WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-22 minuty.
UPIECZONY SPÓD ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
MASA SEROWA MASŁO
ucieramy z cukrem wanilinowym, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
STOPNIOWO DODAJEMY 7
żółtek (białka odstawiamy w 2 miseczkach: 3 białka do bezy i 4 białka do masy serowej).
SKŁADNIKI CAŁY CZAS
mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
CIĄGLE MIESZAJĄC, DODAJEMY
zmielony twaróg.
GOTOWĄ MASĘ SEROWĄ
odstawiamy na chwilę. UBIJAMY PIANĘ Z: 4 białek.
DO MASY SEROWEJ
stopniowo dodajemy przesianą mączkę ziemniaczaną i przesianą mąkę, otarte skórki z cytryny i limonki oraz sok z limonki.
NA KOŃCU DODAJEMY
ubitą pianę.
DELIKATNIE MIESZAMY.
MASĘ SEROWĄ RÓWNOMIERNIE
wylewamy na wcześniej upieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) na 40-45 minut.
POD KONIEC PIECZENIA
sernika ubijamy pianę z 3 białek, stopniowo dodając cukier.
PIANĘ WYKŁADAMY NA
upieczony sernik.
CAŁOŚĆ WSTAWIAMY DO
piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200-210°C (termoobieg, najlepiej z wyłączoną górną grzałką), aż masa białkowa zrobi się lekko złota.
SERNIK WYJMUJEMY Z
formy i odstawiamy do przestygnięcia. DEKORUJEMY PLASTERKAMI: limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5979,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
498,3 kcal
Tłuszcz
24,6 g
Węglowodany
56,0 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rosół drobiowo-wołowy
Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!