Skrzydełka w miodzie pieczone • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ
Do miski wlewamy olej, sos sojowy oraz miód, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza natką i solą morską. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Wszystko mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Oczyszczamy skrzydełka z pozostałości piór i myjemy je, a potem osuszamy. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy folię aluminiową.
MARYNUJEMY SKRZYDEŁKA
Wkładamy skrzydełka do miski z marynatą i nacieramy ją każde skrzydełko. Staramy się dotrzeć do każdego miejsca. Miskę nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pod koniec czasu marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Zamarynowane skrzydełka wyciągamy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ
Po 40 minutach pieczenia ściągamy pokrywkę i pieczemy skrzydełka jeszcze przez 20 minut. W tym czasie miód z marynaty powinien się skarmelizować i dobrze przypiec, dzięki czemu skórka nabierze delikatnej chrupkości.
WYKAŃCZAMY SKRZYDEŁKA
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, a potem siekamy i posypujemy nią skrzydełka. Na koniec posypujemy wszystko odrobiną soli morskiej. Skrzydełka podajemy z keczupem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2565,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
43,1 g
Węglowodany
16,7 g
Błonnik
0,9 g
Białko
44,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!