Słodkie bułeczki à la maritozzi • przepis • składniki • przygotowanie
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W miseczce rozcieramy drożdże z połową miodu. Następnie do rozczynu dodajemy ok. 100 ml mleka i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do misy miksera i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI
Kiedy rozczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mleka, miodu i mąki. Ciasto doprawiamy solą i wyrabiamy w misie robota kuchennego na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku. Całość wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i kiedy ciasto będzie gładkie i dość elastyczne, dodajemy do niego miękkie masło i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 6 minut, aż będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od haka.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Gotowe ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Następnie formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części, z których także formujemy kulki. Każdą z nich ponownie dzielimy na 4 części i formujemy w sumie 16 kuleczek. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut, aby ponownie wyrosły.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy. Pistacje dość drobno siekamy. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
PIECZEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 15-18 minut. Gotowe bułeczki studzimy.
NADZIEWAMY BUŁECZKI
Każdą z bułeczek przecinamy niemal na pół. Następnie napełniamy je po brzegi bitą śmietanką, wyrównując powierzchnię.
DEKORUJEMY BUŁECZKI
Nadziane bułeczki zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej i oprószamy pistacjami. Truskawki kroimy w plasterki i wkładamy po 2 w każdą z bułeczek
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3732,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466,6 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
1,3 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.

Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.