Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DREWNIANĄ ŁYŻKĘ
durszlak ręcznik papierowy czysty płócienny ręcznik Przygotowanie Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy szpinak i dodajemy odrobinę soli.
SMAŻYMY, PAMIĘTAJĄC, BY
co jakiś czas mieszać. PODSMAŻONY SZPINAK: odcedzamy.
SCHAB MYJEMY, OSUSZAMY,
oczyszczamy z białych błonek i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3X3 CM.
POKROJONE KAWAŁKI SCHABU
przekładamy do miseczki, schab przyprawiamy solą i pieprzem.
PATELNIĘ, NA KTÓREJ
smażyliśmy szpinak, przecieramy papierowym ręcznikiem i podgrzewamy na niej odrobinę oleju rzepakowego.
NA ROZGRZANY OLEJ
wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 MINUT.
DO MIĘSA DODAJEMY
drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NASTĘPNIE DO PRZYGOTOWANEGO
mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok).
CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA
dużym ogniu przez 3-4 minuty.
SZPINAK UKŁADAMY NA
czystym, płóciennym ręczniku i wyciskamy go tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. NASTĘPNIE SZPINAK DROBNO: siekamy.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
z selerem dodajemy szynkę pokrojoną w paski.
MIESZAJĄC, WRZUCAMY CIECIERZYCĘ
odcedzoną z zalewy i posiekany szpinak.
CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY
i dokładnie mieszamy. PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.
DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW
dodajemy serek mascarpone.
DELIKATNIE MIESZAMY TAK,
żeby serek rozpuścił się całkowicie.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE
liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii.
NA KOŃCU FARSZ
doprawiamy solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ FARSZ
przekładamy do miski. DEKORUJEMY LIŚĆMI SELERA: naciowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2790 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
697,5 kcal
Tłuszcz
47,5 g
Węglowodany
25,6 g
Błonnik
42,7 g
Białko
42,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.

Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.