Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODMSAŻAMY CEBULĘ Z KAPUSTĄ
Kapustę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Cebulę i kapustę dość krótko podsmażamy, pod koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowe składniki przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy doprawione solą i pieprzem surowe ziemniaki. Cały czas je mieszamy, aby nie powstał z nich placek ziemniaczany.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Podsmażone ziemniaki dodajemy do miski z kapustą i cebulą i dokładnie je ze sobą mieszamy. Kiedy delikatnie ostygną, dodajemy twaróg. Całość ucieramy, aby składniki dobrze się wymieszały.
MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy do niej dwa żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Całość mieszamy, aż zacznie formować się ciasto, i wlewamy ocet.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i energicznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
WYCINAMY I FORMUJEMY PIEROGI
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wnętrze każdego okręgu smarujemy wodą i nadziewamy łyżką nadzienia. Brzegi każdego pieroga sklejamy i tworzymy falbankę.
SMAŻYMY PIEROGI
Na głębokiej patelni lub w garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Pierogi smażymy, aż nabiorą złotobrązowego koloru, po 3-4 na raz, aby nie studzić zbytnio oleju.
PODAJEMY PIEROGI
Na każdym talerzu układamy kilka pierogów i ozdabiamy je łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy jeszcze gorące lub jako przekąskę na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2501,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
625,3 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
85,8 g
Błonnik
1,7 g
Białko
24,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.

Muffinki bananowo-czekoladowe
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!

Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
Śniadanie, które przygotujesz w 10 minut, włożysz do lodówki na całą noc i kolejnego dnia będziesz cieszyć się pożywnym pierwszym posiłkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Bagietka z francuskim serem i wołowiną
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Tarta z wiśniami
Wykorzystaj pyszne wiśnie do stworzenia pysznego deseru. Ten w kształcie serca sprawdzi się przy każdej romantycznej okazji.