Śniadaniowe burrito • przepis • składniki • przygotowanie
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem cayenne i skórką z limonki, możemy także doprawić miodem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy.
SMAŻYMY MIĘSNY FARSZ
Kiełbasę grillową nacinamy i wyciskamy mięso z osłonki. Smażymy na gorącej patelni przez ok. 4 minuty, rozdrabniając je. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy fasolę i podgrzewamy przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku.
ZWIJAMY TORTILLE
Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z limonki. Tortille kolejno podgrzewamy na dużej patelni bez tłuszczu przez 20-30 sekund. Smarujemy śmietaną, układamy awokado i mięsny farsz, zwijamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2656,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
442,8 kcal
Tłuszcz
29,5 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Limonkowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z brokułów
Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.

Hot dogi z grilla
Hot dogi dla głodomorów i nie tylko. Polecamy szybką i smaczną kanapkę!

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.