Śniadaniowy bowl z kaszą • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Pieczarki przekrawamy na pół. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Warzywa umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy, przekładamy do miseczki i wkładamy na noc do lodówki.
KOMPONUJEMY ŚNIADANIOWY BOWL
Wieczorem gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Rano kaszę rozdzielamy do 2 miseczek. Układamy na niej upieczone warzywa. Dodajemy czerwoną fasolę, kalarepę pokrojona w słupki, pomidor pokrojony w kostkę i posiekaną rukolę. Na warzywa wykładamy jogurt. Jajka gotujemy w koszulkach lub na miękko i po jednym wkładamy do każdej miski.
DOPRAWIAMY DANIE
Wierzch polewamy olejem z awokado. Oprószamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
965,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
482,7 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
12,4 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!