Strucla makowo-orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
temperatury około 40°C.
DO DUŻEJ MISKI,
w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta).
W PRZESIANEJ MĄCE
robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy.
MISKĘ Z ROZCZYNEM
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
GDY ROZCZYN UROŚNIE,
dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny.
WYRABIAMY CIASTO.
GDY SKŁADNIKI SIE
połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło.
WYRABIAMY NADAL, PODSYPUJĄC
maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.
NA KONIEC PODSYPUJEMY
ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
MASA MAKOWO-ORZECHOWA DO
masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DEKORACJA WYROŚNIĘTE CIASTO
ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm.
NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE
rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową.
STRUCLE ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC
od dłuższego boku.
ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE
rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). OBIE CZĘŚCI: splatamy.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.
NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 MINUT.
ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA
(strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).
STRUCLE SMARUJEMY PODGRZANYM
w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2863,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
238,6 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
32,0 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone
Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.