Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
przeznaczone do przygotowania ciasta rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
MASŁO PRZEZNACZONE DO
przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
AMARETTI 150 G
pistacji mielemy na mączkę, resztę siekamy grubiej.
GRUBO POSIEKANE PISTACJE
odstawiamy.
W OSOBNEJ MISCE
ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy, miksujemy do uzyskania puszystej masy.
MĄKĘ I 1
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia przesiewamy do miski.
DODAJEMY ZMIELONE NA
mączkę pistacje.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DO UBITYCH JAJEK
stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na mączkę pistacjami.
NASTEPNIE WLEWAMY ROZPUSZCZONE
masło, dodajemy wcześniej odstawione grubo posiekane pistacje i otartą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO
przelewamy do tortownicy (o srednicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40-45 minut (do próby suchego patyczka).
ODSTAWIAMY DO
wystygniecia.
GANASZ O SMAKU
amaretti Śmietankę zagotowujemy.
KAWAŁKI CZEKOLADY ZALEWAMY
gotującą się śmietanką.
POZOSTAWIAMY NA CHWILĘ,
by czekolada się rozpuściła. MIESZAMY.
DO JEDNOLITEJ CZEKOLADOWEJ
masy dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści, następnie wlewamy likier mandarynkowy. MIESZAMY.
GANASZ POZOSTAWIAMY DO
zastygnięcia na mniej więcej godzinę.
WIERZCH CIASTA WYRÓWNUJEMY
za pomocą noża.
WYSTUDZONE CIASTO KROIMY
na dwie części i przekładamy ganaszem czekoladowym.
CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA
równomiernie smarujemy ganaszem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pozostały ganasz na wierzch ciasta.
CIASTO DEKORUJEMY ODROBINĄ
cukru pudru, posiekanymi pistacjami oraz wiśniami w syropie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6408 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
640,8 kcal
Tłuszcz
39,1 g
Węglowodany
60,2 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Omlet z szynką i serem
Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!