Tarta ze szpinakiem i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PAPRYKĘ
Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.
KROIMY WARZYWA
Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TARCIE
Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2130 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,5 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!