Tarta żurawinowa • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.
PIECZEMY SPÓD
Gotową masą wykładamy formę do tarty, mocno dociskając ją do brzegów i spodu. Ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Podpieczony spód studzimy.
GOTUJEMY ŻURAWINY
Owoce żurawiny przesypujemy do garnka, dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, aż owoce zaczną pękać.
ŁĄCZYMY JAJKA ZE ZBLENDOWANYMI ŻURAWINAMI
Ugotowane owoce blendujemy na gładką masę i studzimy. Jajka i żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą rózgi.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO NADZIENIA
Wymieszane jajka stopniowo dodajemy do wystudzonych, zblendowanych owoców, cały czas mieszając płyn rózgą. Po dokładnym połączeniu składników całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
DODAJEMY MASŁO DO MASY
Masę zdejmujemy z ognia, doprawiamy ją szczyptą soli i po kawałku dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszając po każdym kawałku.
CHŁODZIMY MASĘ
Gotową masę przelewamy na wystudzony spód tarty, wygładzamy wierzch, odstawiamy, aby przestygła do temperatury pokojowej, i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki.
PODAJEMY TARTĘ
Schłodzoną tartę dekorujemy całymi i przekrojonymi na pół żurawinami, a także gałązkami rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4642,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,2 kcal
Tłuszcz
24,9 g
Węglowodany
55,4 g
Błonnik
6,1 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!

Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Palia w cytrynach
Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.

Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.