Tęczowy tort • przepis • składniki • przygotowanie
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy olej rzepakowy. Mieszamy.
DZIELIMY MASĘ I DODAJEMY BARWNIKI
Masę dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej części dodajemy zmiksowane buraki. Do drugiej zmiksowane jagody, do trzeciej marchewkę. Do każdej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki. Każdą masę mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPTY
Masy przelewamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA 2 BLATY
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy tak samo ze zmniejszonej ilości składników. Gotowe ciasto rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej części dodajemy kurkumę, do drugiej szpinak i matchę. Obie porcje skrapiamy sokiem z limonki, przekładamy do form i pieczemy.
PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ
W rondelku łączymy cukier z wodą, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodajemy serek i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Łączymy, delikatnie mieszając. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia.
SKŁADAMY TORT
Biszkopty wyrównujemy, odkrawając górę i dół. Blaty układamy od dołu w następującej kolejności: fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7752,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
969,1 kcal
Tłuszcz
44,4 g
Węglowodany
125,5 g
Błonnik
20,9 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!