Trufelki migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŚMIETANKĘ GOTUJEMY
z miodem.
CZEKOLADY ŁĄCZYMY ZE
sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
NASTĘPNIE ZALEWAMY JE
śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy likier Amaretto.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY
i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
KIEDY MASA SIĘ
już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą oddzielamy porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao.
WSKAZÓWKA TRUFELKI NAJLEPIEJ
przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1753,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
292,3 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
2,7 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
Boczek, suszona śliwka i ser gorgonzola – to brzmi jak idealna przekąska na imprezę sylwestrową! Wypróbuj przepis DG i zaskocz swoich gości smakowitym poczęstunkiem.

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka mięsna
Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

DALGONA COFFEE Z MALINAMI
Wypróbuj inny wariant dalgona coffee – tym razem z malinami i napojem z orzechów nerkowca. Niech ten przepis stanie się Twoim ulubionym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!