Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
535 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY RYŻ WODĄ
Do miski wsypujemy ryż i wlewamy wodę (ok. 400 ml). Płuczemy i powtarzamy czynność tak długo, aż woda stanie się czysta. Następnie wlewamy wodę i zostawiamy ryż na 8 godzin.
MIELIMY RYŻ
Odlewamy wodę z miski i cedzimy ryż na sicie, czekając, aż spłynie z niego cała woda. Gdy ryż przeschnie, mielimy go przy pomocy blendera na miałki proszek. Potem przesypujemy go przez suche sito i znowu blendujemy. Następnie znowu przesypujemy go przez sito.
ŁĄCZYMY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW
Do miski wsypujemy powstałą mąkę ryżową, dodajemy skrobię, sól i wrzątek. Zagniatamy ciasto.
GOTUJEMY CIASTO
Ciasto dzielimy na dwie części. Gotujemy wodę w garnku do gotowania na parze i układamy w koszyku papier do pieczenia. Wkładamy jedną porcję ciasta i gotujemy przez 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI
Na blacie układamy matę silikonową i zakładamy rękawiczki. Następnie wyciągamy ciepłe ciasto z garnka i zagniatamy je przez 5 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej przygotowujemy rulon o średnicy ok. 1 cm. Kroimy rulony w kluski i długości ok. 4-5 cm. Gotowe kluski przekładamy na talerz i polewamy olejem sezamowym.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO DANIA
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy go. Gdy będzie wrzeć, dodajemy czosnek i cebulę.
DODAJEMY KLUSKI
Do wywaru dodajemy kluski i gotujemy przez 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W międzyczasie w misce łączymy ze sobą składniki na sos.
WLEWAMY SOS DO GARNKA
Wlewamy sos do garnka z bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, aż kluski całkiem zmiękną.
PODAJEMY KLUSKI
Kluski i sos przekładamy na talerze. Szczypior siekamy i posypujemy nim kluski. Na koniec wykańczamy wszystko sezamem i tteokbokki są gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1335,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,3 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
90,1 g
Błonnik
3,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
