Wegański gyros z ciecierzycy w picie • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.
PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.
KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY
Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.
PODPIEKAMY PITY
Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
WYPEŁNIAMY PITY
Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3345,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
836,4 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
137,9 g
Błonnik
33,8 g
Białko
33,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fitsałatka cezar z makaronem beauty
Kinga zaprasza na fitucztę! Wypróbujcie jej przepis na delikatną i pełną aromatycznych smaków sałatkę cezar z sosem oraz makaronem beauty.

Naleśniki proteinowe z truskawkami
Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.

Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!