Wegańskie cinnamon rollsy z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
ZWIJAMY ROLLSY
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
POLEWAMY ROLLSY POLEWĄ
Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3345,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
278,8 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
Bekon, sałata i pomidor to kompozycja, która świetnie sprawdzi się na Twojej kanapce. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!