Wigilijny makowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rodzynki moczymy w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg). Do gorącego mleka stopniowo wsypujemy 80 g mąki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo 400 g mąki oraz 120 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła. Ciasto wyjmujemy z misy miksera, wyrabiamy na blacie. Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
PIECZEMY MAKOWIEC
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki mieszamy z masą makową, skórką z pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i przekładamy na pergamin. Wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba jego końce podwijamy pod spód, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz w trakcie pieczenia. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35°C. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzony makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Makowiec dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6193 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
619,3 kcal
Tłuszcz
25,4 g
Węglowodany
82,2 g
Błonnik
1,8 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!

Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!