Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRUSZKI DOKŁADNIE
myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek.
ZA POMOCĄ PRZYRZĄDU
do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
NASTĘPNIE DO GARNKA
wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy.
ZAGOTOWUJEMY CAŁOŚĆ POD
przykryciem.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min.
NASTĘPNIE WYŁĄCZAMY PALNIK
i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
NADZIENIE ŚLIWKOWE W
małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek.
ORZECHY PRAŻYMY W
piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.
SOS CZEKOLADOWY CZEKOLADĘ
rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
CIASTO FRANCUSKIE CIASTO
francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 MM I: pociąć na paseczki o szerokości 1 cm.
GRUSZKI WYJMUJEMY Z
zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
ROZWAŁKOWANYM I POCIĘTYM
w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
GRUSZKI PIECZEMY W
piekarniku rozgrzanym do temp.
210°C PRZEZ 7-12
min do uzyskania złotego koloru.
JAK PODAWAĆ NA
dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę.
DESER PODAJEMY ZARAZ
po upieczeniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3492,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
873,0 kcal
Tłuszcz
31,7 g
Węglowodany
128,6 g
Błonnik
9,9 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
W całości roślinna, zaskakująca i tak pyszna, że każdy będzie chciał spróbować! Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto z kiełków to prawdziwy smakowy hit. Upiecz i dziel!

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!