Włoskie pierożki balanzoni • przepis • składniki • przygotowanie
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO NA BALANZONI
Do miski dodajemy mąkę i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy jajka z łyżką koncentratu pomidorowego. Cały czas mieszając, do mąki dodajemy stopniowo masę jajeczną. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do miski dodajemy ricottę i starty ser pecorino romano, dokładnie mieszamy. Połowę mortadeli bardzo drobno siekamy i dodajemy do serów. Suszone pomidory drobno siekamy i również dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje. Próbujemy i jeśli będzie potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
FORMUJEMY BALANZONI
Stolnicę podsypujemy kaszą manną i wałkujemy ciasto z jednej strony w kształt koła. Ciasto kroimy najpierw w pionie, a później w poziomie, tworząc kwadraty. Z farszu formujemy kulki i układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. Formujemy balanzoni – kształtem przypominają duże tortellini lub większe polskie uszka.
GOTUJEMY BALANZONI
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i płatki chili. Chwilę smażymy i dodajemy listki bazylii.
PODAJEMY DANIE
Balanzoni przekładamy z garnka bezpośrednio do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1874,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,6 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
0,6 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!