Zupa wiśniowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WSYPUJEMY WIŚNIE DO GARNKA
Do garnka dodajemy rozmrożone wiśnie.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Do wiśni dodajemy cukier, sól, cynamon i mieszamy.
DOLEWAMY WODY
Wlewamy wodę do garnka i gotujemy zupę przez ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
W mniejszym garnku mieszamy śmietankę z dodatkiem skrobi. Dodajemy do zupy.
GOTUJEMY ZUPĘ WIŚNIOWĄ
Zabieloną i zagęszczoną zupę gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na bok do delikatnego przestygnięcia.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy chłodną. Na wierzch dodajemy odrobinę jogurtu oraz plasterek cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
776 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
194 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
0,2 g
Białko
0,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.