Arancini – kulki ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart
PRZYGOTOWANIE BULIONU, PARMEZANU I
WARZYW ROZPUŚCIĆ SZAFRAN W GORĄCYM BULIONIE WARZYWNYM.
PARMEZAN POKROIĆ NA KAWAŁKI I ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 10.
PRZESYPAĆ PARMEZAN DO MISKI, OPŁUKAĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
OBRAĆ SZALOTKI I CZOSNEK, SZALOTKI POKROIĆ NA ĆWIARTKI.
OBA SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 5 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 7 , POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.
PRZYGOTOWANIE RYŻU DO ROZDROBNIONEJ
szalotki z czosnkiem dodać 25 g masła oraz oliwę z oliwek.
Składniki smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.
Dodać ryż i smażyć nadal (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/100°C.
Do ryżu wlać 250 ml gorącego bulionu i ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty , gotować (bez miarki), aż odparuje większość płynu.
Następnie dolać pozostały bulion i powoli wszystko gotować, ustawiwszy obroty w lewo/18 minut/prędkość 1/95°C.
Jako ochronę przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.
Po upływie czasu gotowania dodać do ryżu parmezan i pozostałe masło.
Mieszać wszystko 10 sekund/prędkość 4.
FORMOWANIE ARANCINI PAPIER DO
pieczenia rozłożyć na blasze i rozsmarować na nim ryż.
Poczekać, aż ryż zupełnie ostygnie, następnie przełożyć go do miski i wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Masę ryżową podzielić na 8 części.
Mozzarellę osączyć i podzielić na 8 części.
Szynkę pokroić w drobną kostkę i również podzielić na 8 części.
Z każdej porcji ryżu uformować kulkę i w środek wcisnąć po jednym kawałeczku mozzarelli i szynki.
Zwilżonymi w wodzie rękami uformować arancini.
Obtoczyć je najpierw w mące, następnie w lekko ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.
SMAŻENIE ARANCINI W WYSOKIM
garnku rozgrzać olej słonecznikowy.
Trzonkiem drewnianej łyżki sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący (gdy po włożeniu do oleju pojawiają się wokół niego pęcherzyki powietrza, temperatura jest idealna).
Arancini smażyć partiami po 4–5 minut, aż przybiorą złotą barwę.
Osączyć na papierowym ręczniku i podać na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4350,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2175,1 kcal
Tłuszcz
139,5 g
Węglowodany
169,8 g
Błonnik
6,4 g
Białko
59,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany ananas z jogurtem mojito
Orzeźwiający deser z grillowanym ananasem – idealny na lato. Spróbuj tego wyjątkowego, egzotycznego przysmaku!

Spaghetti al limone
Przepyszne danie, które smakuje jak pełnia lata, czyli spaghetti al limone z twistem Karola. To pomysł na aromatyczny makaron idealny na romantyczną kolację.

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!