Banany smażone w cieście • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajko roztrzepujemy w misce. Następnie dodajemy do niego mąkę, cukier puder i mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
SMAŻYMY BANANY
Banany kroimy na ukos na 3-4 części, dokładnie zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy je do momentu, aż będą miały złoty kolor. Gotowe banany w cieście wyjmujemy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
PODAJEMY BANANY
Banany w cieście podajemy jeszcze gorące, oprószone cukrem pudrem i kakao.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1749,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,3 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
3,5 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Kurczaki-Patyczaki
Kurczaki-Patyczaki to danie polecane dzieciom, które z pewnością im zasmakuje.

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Paweł Małecki zdradza przepis na domowe żelki! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Tarta ze szparagami i kozim serem
Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!