Batatowe frytki Kamyka • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY BATATY
Bataty obieramy, a następnie kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Pokrojone bataty wrzucamy do miski z zimną wodą i lodem i zostawiamy na 20-30 minut.
PRZYPRAWIAMY BATATY
Bataty wyjmujemy z wody i osuszamy ściereczką. Wrzucamy do suchej miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy, aby całe pokryły się oliwą.
PIECZEMY FRYTKI
Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały (najlepiej układać jeden kawełk obok drugiego, w rządkach). Wkładamy je do piekarnika na 25 minut i po tym czasie sprawdzamy, czy się zarumieniły. Jeśli tak, to wyciągamy je z piekarnika, a jeśli nie, to zostawiamy, aż się zarumienią.
SMAŻYMY BOCZEK
W tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na patelni, na łyżce oleju, aż się zrumieni. Następnie odcedzamy olej. Szczypiorek drobno kroimy.
PODAJEMY DANIE
Bataty wykładamy na talerz i solimy. Posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Serwujemy z ketchupem i majonezem podanymi w małych miseczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1830,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
915 kcal
Tłuszcz
50,4 g
Węglowodany
97,2 g
Błonnik
15,3 g
Białko
17,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!