Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK, KAWAŁEK
folii spożywczej, trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANE
i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
MARCHEWKI UGOTUJ W
wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości masła, cukru i soli.
MARYNATA LISTKI Z
4 gałązek rozmarynu wrzucamy do naczynia, mieszamy z musztardą chrzanową, miodem, 3 szczyptami pieprzu cayenne, dodajemy rozgnieciony w całości ząbek czosnku w łupinie i sos sojowy indonezyjski.
MIESZAJĄC TRZEPACZKĄ, DODAJEMY
oliwę z oliwek oraz odrobinę octu spirytusowego.
MIESZAMY DO MOMENTU
uzyskania gęstej marynaty.
W MARYNACIE ZANURZAMY
kawałki mięsa przewiązane sznurkiem.
MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM
2 godziny (najlepiej 1-2 dni) w lodówce, przykryte folią.
PRZED SMAŻENIEM MIĘSO
powinno postać w temperaturze pokojowej 15-20 minut.
PURÉE POKROJONE NA
mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki wrzucamy do garnka, który podgrzewamy.
DO GARNKA DODAJEMY
kawałki ugotowanej marchwi, warzywa polewamy 4-5 łyżkami śmietany, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu.
GDY ŚMIETANA ZACZNIE
się gotować, warzywa zdejmujemy z ognia.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO
momentu uzyskania konsystencji delikatnego purée.
JEŚLI POTRZEBA, W
trakcie miksowania możemy dodać do purée nieco więcej śmietany.
DO ZMIKSOWANEGO PURÉE
dodajemy jajko w całości i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PRZED PODANIEM DELIKATNIE
podgrzewamy (nie gotujemy).
BRUK Z POLĘDWICY
wołowej Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy niewielką ilość masła.
GDY MASŁO SIĘ
rozpuści, wkładamy na patelnię kawałki marynowanej wołowiny i smażymy (ścinamy) mięso ok. 1 MINUTY Z: każdej strony (smażąc, nie nakłuwamy wołowiny).
MIĘSO WKŁADAMY DO
piekarnika (na kratkę) rozgrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) na 5-10 minut (czas zależy od preferowanego stopnia wysmażenia).
SOS NA TĘ
samą patelnię, na której smażyliśmy wołowinę, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, wlewamy czerwone wino, całość mieszamy drewnianą łyżką.
DODAJEMY ODROBINĘ KREMU
balsamicznego, niewielką ilość soli i pieprzu.
SOS REDUKUJEMY, AŻ
będzie pokrywał łyżkę.
JAK PODAWAĆ PURÉE
wykładamy na talerz, na purée nakładamy kawałek polędwicy wołowej (przed jedzeniem zdejmujemy sznurek z mięsa), polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1828,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,0 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
28,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 słodkie pasty kanapkowe
Trzy pasty kanapkowe – z wiórków kokosowych, pistacji i pestek dyni. Która stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do śniadania? Wypróbuj przepisy Pawła!

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.