Pulpety z indyka w sosie kurkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY BUŁKĘ
Do miski wlej mleko, a następnie włóż do niej bułkę. Poczekaj, aż bułka wchłonie płyn.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do dużej miski dodaj mięso mielone, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz całe jajko. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
WYRABIAMY MASĘ
Po wymieszaniu zacznij wyrabiać masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm.
SMAŻYMY PULPETY
Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj pulpeciki. Obsmażaj każdy z obu stron. Pulpety powinny być złociste z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na bok na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Kurki umyj, osusz i pokrój.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista, a potem dodaj pokrojone kurki. Grzyby powinny smażyć się 4-5 minut, aż wyparuje z nich większość wody.
DODAJEMY BULION
Do rondelka wlej bulion i zamieszaj. Gotuj przez kilka minut, aż zauważysz, że sos zaczyna gęstnieć.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietanę i ostrożnie łyżką dodaj gorącego sosu, a potem wymieszaj. Dodaj kolejną łyżkę i wymieszaj. Powtarzaj czynność kilkukrotnie, aż wypełni się prawie cały kubek.
DODAJEMY ŚMIETANĘ DO SOSU
Dolej zawartość kubka do sosu. Wymieszaj energicznie. Przypraw sos solą i pieprzem, zamieszaj. Gotuj całość przez kilka minut do zgęstnienia.
SZATKUJEMY NATKĘ
Natkę umyj, poszatkuj i dodaj co sosu. Całość wymieszaj.
DODAJEMY PULPETY
Pod sam koniec gotowania dodaj do sosu także pulpety. Pozwól im się poddusić przez chwilę i gotowe! Pulpety możesz podać z ziemniakami, ryżem lub solo z dodatkiem pieczywa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1915 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
478,7 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
4,3 g
Białko
33,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Serniczki
Potrzebujesz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Wypróbuj przepis Pauli i zrób serniczki, które zachwycą Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Poznaj przepis na zupę dyniową z wyraźnym aromatem azjatyckim! Taka zupa rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.