Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi • przepis • składniki • przygotowanie
Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron orzo przez 8 minut. Odcedzamy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół). Formę do pieczenia o wymiarach 17 × 27 cm smarujemy tłuszczem (np. olejem) i wykładamy papierem do pieczenia, zostawiając ok. 5 cm zapasu po bokach.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do dużej miski przekładamy startą na tarce o grubych oczkach, dobrze odciśniętą cukinię, makaron, startą skórkę z cytryny, połowę startego na drobnych oczkach sera halloumi, posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę, starty drobno parmezan, posiekaną drobno natkę i rozbełtane jajka.
PIECZEMY
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałym startym na drobnych oczkach halloumi. Pieczemy przez 45 minut, aż masa się zetnie i wierzch się zrumieni. Po upieczeniu studzimy w formie 15 minut. Kroimy na 8 porcji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1384,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173,1 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
0,4 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!