Tort czekoladowo-kawowy • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BISZKOPTOWĄ
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę (można zastąpić ją wodą lub innym alkoholem), wszystkie składniki łączymy.
PIECZEMY I STUDZIMY CIASTO CZEKOLADOWE
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
ZAGOTOWUJEMY PONCZ
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
PRZEKŁADAMY BISZKOPT KREMEM
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
UBIJAMY MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym.
SCHŁADZAMY I DEKORUJEMY TORT
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3818,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
318,2 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
32,8 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!