Carpaccio z łodygi brokułu • przepis • składniki • przygotowanie
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY PESTKI
Pestki słonecznika i dyni prażymy na patelni z odrobiną soli przez ok. 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
KROIMY BROKUŁ
Łodygę brokułu kroimy w cienkie talarki i rozkładamy na półmiskach.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Drobno posiekany koperek, oliwę, syrop z agawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz łączymy w miseczce.
PODAJEMY CARPACCIO
Talarki brokułu polewamy dressingiem i oprószamy startym parmezanem oraz pestkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
746,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,1 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
12,5 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż na mleku z rabarbarem
Ryż na mleku z rabarbarem i malinami to pyszne połączenie, które nada się na śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych.

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!