Cassolette z łososiem i ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ 4
małe naczynia żaroodporne o wymiarach 20x12 cm (wysokość 3 cm) folię aluminiową rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Filety z łososia Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. ODKŁADAMY NA: bok.
ZALEWA DO MISKI
przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM
pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. MIESZAMY.
JEŚLI SOS BĘDZIE
za rzadki, należy dodać 1 jajko.
JEŚLI UŻYWAĆ BĘDZIEMY
większego naczynia, należy podwoić ilość składników.
CASSOLETTE W NACZYNIACH
na dnie układamy warstwę z obranych ziemniaków pokrojonych w talarki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z posiekanym koperkiem.
NASTĘPNIE UKŁADAMY PLASTERKI
łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). PONOWNIE POLEWAMY: śmietaną.
NAKŁADAMY KAWAŁKI ŚWIEŻEGO
łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną.
PONOWNIE NAKŁADAMY ŁOSOSIA
wędzonego oraz warstwę śmietany.
GÓRNĄ WARSTWĘ PRZYKRYWAMY
talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem.
POLEWAMY POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ
śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni.
KAŻDE NACZYNIE PRZYKRYWAMY
folią aluminiową.
NACZYNIA WSTAWIAMY DO
rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny.
NA OSTATNIE MINUTY
zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYM KOPERKIEM
i ostrą papryką.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2035,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
508,8 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
17,8 g
Błonnik
30,6 g
Białko
30,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!