Ciasto à la mars • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, masło i syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 60°C, mieszając aż do całkowitego połączenia produktów. Przekładamy do miski, studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z BATONIKÓW
Do garnka przelewamy 300 ml śmietanki i zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wsypujemy do śmietanki batoniki. Mieszamy od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Krem przelewamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
UBIJAMY KREM
200 ml śmietanki ubijamy na puszystą masę i przekładamy do miseczki. Krem przekładamy do miksera. Ubijamy przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Krem łączymy z ubitą śmietanką. Wykładamy na wystudzony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W garnku podgrzewamy śmietankę. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy miękkie masło. Polewę mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY
Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy na ciasto. Wstawiamy na moment do zamrażalnika. Polewę przekładamy do worka cukierniczego i fantazyjnie dekorujemy nią ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7236 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
723,6 kcal
Tłuszcz
50,5 g
Węglowodany
58,6 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa tajska z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.

Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!

Śledzie z suszonymi pomidorami
Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.