Ciasto drożdżowe z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Wyrośnięty rozczyn przekładamy do misy robota kuchennego. Jajka dodajemy po jednym, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Mniej więcej w połowie do ciasta dodajemy nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec wlewamy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.
PIECZEMY CIASTO
Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
PODAJEMY CIASTO
Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5698,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,2 kcal
Tłuszcz
15,1 g
Węglowodany
47,2 g
Błonnik
1,9 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
Sałatka cezar w najbardziej klasycznej odsłonie! Sos na bazie surowych żółtek, z dodatkiem anchois i musztardy, a do tego grillowany kurczak i grzanki. Pycha!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Indyk z cukinią i grzybami z woka
Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!