Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Purée z dyni blendujemy na gładką masę z roztopionym masłem i jajkami. Następnie zawartość blendera przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
PIECZEMY CIASTO
Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Następnie przelewamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy.
DEKORUJEMY CIASTO
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie smarujemy nią powierzchnię przestudzonego ciasta. Na tak przygotowanym cieście układamy ciasteczka w kształcie duszków i oprószamy boki cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5892,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
491 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
68,7 g
Błonnik
0,4 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.

Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
Pełna przepysznych świeżych warzyw i kiełków sałatka śniadaniowa podana z jajkiem w koszulce to świetna propozycja na początek dnia. Koniecznie wypróbuj!