Arbuziaki z galaretki • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do dwóch miseczek wsypujemy galaretkę agrestową, a do trzeciej truskawkową. Jedną z galaretek agrestowych zalewamy 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (temp. ok. 60°C), drugą 300 ml, a galaretkę truskawkową 350 ml. Każdą dokładnie mieszamy. Do galaretki agrestowej z 200 ml wody dodajemy śmietankę, również dokładnie mieszamy. Wszystkie galaretki odstawiamy do przestygnięcia.
TWORZYMY WARSTWY Z GALARETEK
Szklane naczynie wykładamy folią spożywczą. Na dno wlewamy połowę lekko tężejącej galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały spód wylewamy połowę galaretki agrestowej wymieszanej ze śmietanką i również przekładamy do lodówki. Po stężeniu tej warstwy wlewamy do naczynia całą galaretkę truskawkową, którą także schładzamy. Kolejno wlewamy drugą połowę galaretki agrestowej ze śmietanką, pozwalamy jej stężeć i na koniec do naczynia przelewamy pozostałą galaretkę agrestową.
KROIMY MASĘ GALARETKOWĄ
Gotową galaretkę delikatnie wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy folię. Kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 cm, a następnie z każdego plastra wycinamy trójkąty przypominające kawałki arbuza. Każdy z trójkątów nadziewamy na wykałaczkę lub patyczek.
DEKORUJEMY I PODAJEMY
Czekoladę roztapiamy i rysujemy nią kropki imitujące pestki arbuza. Deser podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
223,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
55,8 kcal
Tłuszcz
1,6 g
Węglowodany
9,1 g
Błonnik
0,1 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożona herbata z melonem i miętą
Jaka jest letnia wersja herbaty? Z dużą ilością kostek lodu, świeżą mięta i kulkami melona!

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!