Panierowany camembert z migdałami i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER LUB
malakser ręcznik papierowy naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg) Panierowany Camembert Wyciągamy ser z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
DO MALAKSERA WRZUCAMY
20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 G) MIELONYCH: migdałów.
Z BIAŁEGO CHLEBA
oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera).
DODAJEMY 100 G
ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, ŻEBY
uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
CAŁĄ PANIERKĘ WYKŁADAMY
na czysty talerz.
DO CZYSTEJ MISKI
wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz. 20 G MĄKI: przesypujemy do czystej miseczki.
OBA SERY CAMEMBERT
kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
KAŻDY KAWAŁEK SERA
obtaczamy najpierw dokładnie w mące.
PO USUNIĘCIU NADMIARU
mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca.
NASTĘPNIE KAWAŁKI SERA
obtaczamy w naszej panierce.
MOŻEMY ZROBIĆ DRUGĄ
warstwę panierki.
KAWAŁKI SERA MUSZĄ
być bardzo dokładnie oblepione panierką.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
DO GARNKA WLEWAMY
1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy.
OLEJ POWINIEN MIEĆ
180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
JEŚLI SMAŻYMY PARTIAMI
i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
SAŁATKA 6 POMIDORKÓW
truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok.
2 SZPARAGI ZE
słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. ODSTAWIAMY.
VINEGRET MIESZAMY RAZEM
1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ SAŁATĘ
wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy.
DODAJEMY 6 KAWAŁECZKÓW
pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
NA KONIEC NA
sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3205,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
801,5 kcal
Tłuszcz
55,4 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
2,6 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Kanapka z croissanta z lodami
Kanapka z chrupiących croissantów pełna pistacji, truskawek, kremu i lodów waniliowych? Gwarantujemy, że to idealny deser – przygotuj je i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!