Ciasto francuskie z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BUDYŃ
Do rondelka wlewamy 200 ml mleka i zagotowujemy je wraz z łyżką cukru. W kubku mieszamy pozostałe mleko z budyniem, a potem stopniowo dodajemy zawartość kubka do rondelka. Cały czas mieszamy budyń trzepaczką, aby się nie przypalił. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w małą kostkę. Myjemy i wycieramy rondelek, a następnie wrzucamy do niego jabłka. Ustawiamy na kuchence i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. Jabłka prażymy do miękkości. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto francuskie składamy na pół i przekrawamy wzdłuż długiego boku. Tniemy na 4 prostokąty.
NADZIEWAMY CIASTKA
Na jednej stronie układamy łyżkę budyniu i dodajemy jabłka, a potem przykrywamy nadzienie drugą częścią ciasta, tak aby zakryć nadzienie. Zlepiamy ze sobą wszystkie boki. Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM
Jajko rozbijamy do miseczki i mieszamy je. Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Na sam koniec robimy na ciastkach po 3 nacięcia (poziome).
PIECZEMY CIASTKA
Układamy papier na blasze do pieczenia, a potem przekładamy na nią ciastka. Pieczemy przez 20 minut z funkcją grzania góra-dół.
OZDABIAMY CIASTKA
Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy. Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1162,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,6 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
2,2 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek
Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!