Ciasto Kinder Bueno • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników tych słodkości. Połączenie kremowego nadzienia, chrupiących wafelków i czekolady sprawia, że ciasto to już od pierwszego kęsa staje się ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
500 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BUDYNIU
Do rondelka wlewamy ¾ porcji mleka (ok. 750 ml) i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewamy mleko z cukrem na średnim ogniu, mieszając co kilkanaście sekund.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do mniejszej miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy budyń w proszku. Mieszamy, aż płyn zrobi się gładki i bez grudek. Do wrzącego mleka z cukrem dodajemy zawartości miseczki i zmniejszamy ogień do małego. Energicznie mieszamy budyń, aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłączamy palnik i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a budyń zrobi się idealnie gładki. Odstawiamy rondelek z budyniem na bok i przykrywamy go folią spożywczą.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Wykładamy sam spód naczynia papierem do pieczenia, a potem układamy herbatniki, tak aby wypełnić nimi całe dno. W razie potrzeby można je delikatnie dociąć.
SMARUJEMY HERBATNIKI
Herbatniki smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym (powinna wystarczyć połowa podanej porcji). Robimy to możliwie jak najdelikatniej, aby nie przesunąć żadnego herbatnika. Potem wykładamy kolejną warstwę z herbatników i wkładamy formę do lodówki.
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
W garnuszku roztapiamy czekoladę i dodajemy do niej ok. 50 ml śmietany. Pozostałą śmietanę wkładamy z powrotem do lodówki. Mieszamy czekoladę, aż do jej rozpuszczenia. Ściągamy z kuchenki i lekko studzimy.
UBIJAMY KREMÓWKĘ
W dużej misce ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
MIKSUJEMY MASCARPONE
W drugiej misce miksujemy mascarpone na gładką masę.
ŁĄCZYMY SEREK Z CZEKOLADĄ
Do miski z serkiem przekładamy roztopioną czekoladę i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy całość na małych obrotach.
DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ
Powoli do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na najniższych obrotach, aż zrobi się z niej jednolity krem.
WYKŁADAMY KREM NA HERBATNIKI
Gotowy krem wykładamy na herbatniki i wyrównujemy go, a potem ponownie układamy na nim herbatniki. Wkładamy formę do lodówki.
KONTYNUUJEMY PRZYGOTOWYWANIE KREMU BUDYNIOWEGO
Ubijamy mikserem miękkie masło na najwyższych obrotach, aż zrobi się mocno puszyste.
DODAJEMY BUDYŃ
Do masła dodajemy powoli wystudzony budyń i miksujemy, aż obie masy się połączą.
DODAJEMY ORZECHY
Rozdrabniamy orzechy laskowe nożem lub przy pomocy blendera i dodajemy do kremu budyniowego.
SMARUJEMY KREMEM HERBATNIKI
Gotowym kremem budyniowym z orzechami smarujemy herbatniki. Potem znowu przykrywamy warstwę budyniową herbatnikami. Wstawiamy całość do lodówki na 20 minut.
SMARUJEMY CAŁOŚĆ KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Ostatnią warstwę herbatników smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi kawałkami czekolady mlecznej i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10513 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2102,6 kcal
Tłuszcz
134,7 g
Węglowodany
186,6 g
Błonnik
7,8 g
Białko
35 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Sernik to klasyczny deser, który urzeka swoją delikatnością i niezwykle kremową konsystencją. Nasz przepis na bardzo puszysty sernik to prawdziwa gratka dla miłośników wypieków, którzy cenią sobie lekkość i subtelny smak. Sprawdźcie jak zrobić ten sernik!

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!

Łosoś w galarecie
Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.