Ciasto Snickers • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Czas przygotowania
345 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY MARGARYNĘ
Do rondelka wrzucamy pokrojoną margaryne i rozpuszczamy ją.
DODAJEMY CUKIER I MIÓD
Gdy margaryna będzie już ciekła, dodajemy cukier i miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
SIEKAMY ORZECHY
Orzechy siekamy drobno i wrzucamy je do rondelka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, a potem odstawiamy do wystudzenia.
MIESZAMY MĄKĘ Z MARGARYNĄ
Mąkę i sodę przesiewamy wprost do miski. Kroimy margarynę i dodajemy ją do miski. Mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy do miski resztę składników na ciasto i wszystko razem zagniatamy.
DZIELIMY CIASTO
Ciasto dzielimy na 3 części, a potem każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.
PIECZEMY CIASTO
Dwa prostokąty z ciasta pieczemy w piekarniku na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 10-12 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z pieca i studzimy. Ściągamy jedną partię ciasta, aby móc upiec na niej kolejną partię ciasta. Na trzeci prostokąt nakładamy polewę orzechową i pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu wyciągamy go z pieca i studzimy.
GOTUJEMY BAZĘ NA BUDYŃ
Myjemy rondelek i osuszamy go. Następnie wlewamy do niego mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je. Dodajemy cukier i mieszamy.
MIESZAMY BUDYŃ
Do kubka wlewamy resztę mleka i wsypujemy budyń oraz obie mąki. Mieszamy energicznie, aż nie będzie żadnych grudek.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do rondelka wlewamy zawartość kubka i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystygnięcia.
SKŁADAMY CIASTO
Gdy budyń całkiem wystygnie, nakładamy go na spód ciasta, który pozostał w formie. Rozsmarowywujemy go, a potem przekładamy kolejną porcją ciasta. Kolejny blat z ciasta smarujemy masą kajmakową (polecamy delikatnie ogrzać ją pod wrzątkiem, by była wystarczająco płynna). Przykrywamy warstwę ostatnim blatem ciasta, tym z orzechami. Można ciasto dodatkowo posypać pokruszonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowy Snickers wsuwamy do lodówki na 5-6 godzin, aby smaki się przegryzły i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8791,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1758,3 kcal
Tłuszcz
99,8 g
Węglowodany
184,6 g
Błonnik
3 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z jajkiem sadzonym i serem
Pyszne śniadanie w 15 minut? Przygotuj kanapkę zapiekaną z serem, szynką i jajkiem sadzonym!

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab gotowany
Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Bezglutenowy chleb z soczewicy
Bezglutenowy chleb, który wyrabia się jedynie 5 minut. Idealny na pożywne śniadanie, świetnie się mrozi. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!