Pieczone placki ziemniaczane z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PLACKI
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI
Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1415,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
235,9 kcal
Tłuszcz
15,2 g
Węglowodany
10,7 g
Błonnik
19,1 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chicago pizza
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
Wypróbuj przepis podróżnika, Tomasza Korgola, na sałatkę azjatycką z makaronem i kaczką!

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.