Pierogi ze szpinakiem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO WKŁADAMY DO MISECZKI,
zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, tworzymy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło. Cały czas mieszając, dodajemy porcjami resztę gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 20 minut.
BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA KROIMY
w drobną kostkę, koperek siekamy. Oczyszczone krewetki kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pora. Wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku, mieszamy. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy krewetki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pokruszony ser feta oraz koperek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Studzimy.
CIASTO DZIELIMY NA CZĘŚCI
i porcjami rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na połowę i lepimy pierogi, dociskając brzegi widelcem. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i kilka kropli oliwy. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Posiłek opcjonalnie dekorujemy koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2196 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
549 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
72,2 g
Błonnik
23,5 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dyniowy milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to przepis na idealny napój na jesienne dni. Skuś się na tego dyniowego milkshake’a z puszystą bitą śmietanką z mleczka kokosowego.

Gofry z jogurtem i borówkami
W tym deserze rządzą borówki! Domowe gofry Kingi podane z jogurtem greckim, borówkową frużeliną i świeżymi owocami mają szansę, by trafić na listę Twoich ulubionych słodkich potraw! Sprawdź, jak smakują!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!

Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!