Ciasto z marcepanem • przepis • składniki • przygotowanie
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do składników skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy. Mleko łączymy z syropem klonowym.
UCIERAMY CIASTO
Do misy robota wkładamy miękkie masło, miękki marcepan i cukier. Całość ucieramy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do masy dodajemy 1 jajko na minutę, cały czas ją ucierając. Następnie wsypujemy połowę suchych składników i połowę mleka z syropem klonowym. Ucieramy ciasto, aż będzie jednolite, i dodajemy pozostałą połowę mąki i połowę mleka. Ciasto jeszcze chwilę ucieramy.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, której spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Tortownicę umieszczamy na blasze wypełnionej wodą. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1 godzinę.
DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3845,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
384,5 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
38,2 g
Błonnik
1,2 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Łososiowe fajitas
Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!